Club de Rem Badalona

Història del Club de rem Badalona

El CLUB DE REM BADALONA neix el 14 d’octubre de 2004 de la mà d’un grup de quinze persones enamorades del rem que, després de molts esforços, es van aconseguir establir en un petit local davant del mar que estava abandonat. Aquest espai s’acabaria convertint en les instal·lacions actuals del club, on es troba el gimnàs i els vogadors i les vogadores fan els entrenaments de terra. En un primer moment, tant el material esportiu com les embarcacions es trobeven a la seu, fins que es va arribar a un acord amb el Port de Badalona perquè els bots es traslladessin allà.

Després d’uns primers anys de treball, l’any 2006 va néixer el primer Absolut Masculí, que participaria en aquest esport emergent que cada vegada anava agafant més força a les costes catalanes. Aquell mateix any, arribaria la primera medalla del club en un Campionat d’Espanya, una lluitada segona posició del Veterà Femení que ajudaria a fer creure en el projecte.

Durant aquesta primera dècada de segle, es va començar a treballar perquè el rem arribés a la majoria de badalonins i badalonines possibles, és per això que la primera Escola de Rem es va rebre com un gran èxit. De mica en mica el nombre de socis anava incrementant i l’esport quallava entre els més petits.

A part de la feina amb la pedrera del club, el Rem Badalona va un dels impulsors de la primera trainera femenina catalana a la Regata de la Kontxa, la més important dins del món del banc fix, que fins aquell moment havia sigut una competició exclusivament masculina. Durant els anys 2008 i 2009, vogadores del club van ser pioneres i van poder participar i gaudir de la competició.

A mesura que el club anava creixent i s’anava establint com un habitual a les diferents competicions que es feien per a Catalunya, l’any 2010, gràcies a les aportacions de socis fundadors, es va decidir fer un pas endavant, fent arribar dues embarcacions que portarien moltes alegries a casa nostra: un llagut català batejat com a “Badoc”, que actualment encara es fa servir per a competir, i un llaüt mediterrani que rebria el nom de “Pescadors”, juntament amb un joc de rems nou i un remolc, material essencial pel futur de la institució i que avui en dia se segueix fent servir.

Precisament amb el “Badoc” els Absoluts Masculins firmarien un any rodó el 2011 quan es van proclamar campions de la Lliga Catalana de Llagut, el Campionat de Catalunya de Llagut i el Campionat de Catalunya de Llaüt. Un triplet que permetria a l’entitat consagrar-se com un dels grans clubs de rem del territori. Les bones notícies no arribaven només de la secció masculina, i és que durant aquests anys, també es va aconseguir crear el primer Absolut Femení.

Aquests primers anys de la dècada van ser una de les èpoques més glorioses del club, plenes de triomfs i amb cada vegada més vogadors i més vogadores apuntant-se a remar.

Bateig del Llagut Català “Badoc” i el Llaüt Mediterrani “Pescadors”.

L’Absolut Masculí campió per primera vegada del Campionat de Catalunya de Llagut.

Celebració de l’Absolut Masculí després d’aconseguir la primera Lliga de Llagut.

Un any després del triplet dels nois, l’Escola de Rem firmaria un dels seus grans èxits després de molts anys de feina, amb la primera medalla de bronze del Juvenil Masculí en un Campionat d’Espanya, que aniria acompanyat amb el que es coneixeria com a “l’any de les quatre lligues”, ja que quatre categories diferents del Rem Badalona es proclamarien vencedores en les seves respectives lligues de llagut.

Aquest equip juvenil, tornaria a penjar-se la medalla de bronze un any després, en aigües malaguenyes, que serviria per tancar un gran cicle dels joves del club, que aquell mateix any molts d’ells pujaven al primer equip.

Els Juvenils van ser els primers, però no van ser els únics que portarien una medalla d’un Campionat d’Espanya, si els nois estaven treballant bé, les noies no es quedaven endarrere i, el 2013, a Sant Carles de la Ràpita, el Juvenil Femení també s’acabaria enfilant al podi amb una medalla de bronze. I, justament, en aquest mateix camp, unes hores després, l’Absolut Masculí es quedava a només 6 segons de fer història després d’entrar per darrere de la Kaiarriba Donostiarra a la Final A . Els nois van quedar segons, però va ser una plata amb un regust d’or.

Després dels èxits aconseguits, l’Ajuntament de Badalona va rebre el club i li va fer un reconeixement a la casa de la vila, a part de rebre aquell mateix any 2013 el Premi Badaloní de l’any. Lluny de conformar-se, les victòries van servir perquè el club seguís treballant dia rere dia en la formació d’esportistes. L’Escola de Rem anava creixent i molts van arribar a les categories absolutes, aconseguint un relleu generacional que va permetre seguir aconseguint victòries i lligues, fins a tres lligues consecutives va guanyar el Sènior Masculí.

Les noies del Juvenil Femení terceres al Campionat d’Espanya de Sant Carles de la Ràpita.

El Juvenil Masculí torna a quedar en tercera posició en un Campionat d’Espanya.

Reconeixement a Badaloní de l’any 2013.

El club sempre ha tingut la mirada posada al nord, on el banc fix té una llarga tradició, especialment al País Basc i a Galícia amb els batels i les traineres. Precisament amb aquesta segona, es començarien a fer diferents escapades a l’hivern, quan els equips bascos comencen la temporada i els descensos de rius i ries en trainera. El club ha participat com a convidat al descens d’Hondarribia i al descens d’Orio, ambdós a Gipúscoa, sent el 2014 la primera vegada que el club presentaria una trainera masculina i una femenina. Avui dia, aquestes participacions se segueixen fent, ja que serveixen per viure un cap de setmana diferent provant una embarcació poc habitual al mediterrani, i per gaudir tant dins com fora de l’aigua.

El club seguiria treballant socialment per fer créixer l’esport a Catalunya i seria convidat per l’ACT (Asociación de Clubes de Traineras), la màxima categoria de la lliga de traineres del Cantàbric, per participar en la Festa de la Mar, una regata d’exhibició en llaüt que convidava als dotze millors equips del mediterrani a fer una regata a Barcelona abans de la de traineres per impulsar l’embarcació, que tenia, i segueix tenint, l’objectiu d’arribar a igualar l’estructura i el potencial mediàtic que té al nord.

Encara que el Rem Badalona vivia un gran moment, la mort del nostre company Marc Iborra va deixar molt tocat al club, un gran vogador i un gran company. És per això que en homenatge seu, es va decidir fer construir una trainera que portaria el seu nom, la Marc Iborra Royo, que l’any 2021 seria cedida a l’equip femení d’Hondarribia Arraun Elkartea per competir a la Lliga Euskotren, la màxima categoria femenina de traineres.

L’equip Absolut Femení participant al descens d’Hondarribia 2015.

La Marc Iborra al descens d’Hondarribia 2015.

Participació en la regata exhibició de la Festa de la Mar.

Malgrat la pèrdua d’en Marc, es va haver de seguir endavant. L’Absolut Masculí es va posar aquell any la fita de guanyar una medalla al Campionat d’Espanya de Llaüt per dedicar-la al seu company. Van ser molts mesos de feina, però al final van aconseguir repetir la gesta, aquesta vegada a Los Alcázares de Murcia, i van tornar a penjar-se una medalla de plata que va ser dedicada a en Marc.

D’altra banda, el projecte del Sènior Femení començava a donar els seus fruits guanyant el primer Campionat de Catalunya de Llagut i la primera Lliga de Llagut. Passet a passet l’esport anava agafant força entre les noies i l’equip va anar creixent, arribant a guanyar diferents lligues i Campionats de Catalunya, tant de Llagut com de Llaüt. Entre els èxits més recents hi ha el rècord de camp que van aconseguir les noies de l’Absolut Femení al Campionat de Catalunya de Llaüt a Banyoles l’any 2018, un 6:50:22, que encara segueix vigent.

En aquests darrers anys, el club ha seguit treballant per impulsar i potenciar el rem a Badalona. Un exemple és la compra de dos batels, una embarcació petita i lleugera ideal perquè els més petits comencin a remar. Precisament amb aquest bot es va aconseguir ser el 21 de març de 2021 el millor club de Catalunya en aquesta modalitat, després del 2019 també rebre el premi amb un ple de victòries a totes les categories a les quals es va participar.

Tanmateix, la pràctica del batel ha anat més enllà de Catalunya i el club pot destacar que dos equips femenins han participat en un Campionat d’Espanya de Batel, un juvenil femení l’any 2018 i un absolut femení l’any 2021, ambdós a la localitat de Moaña (Galícia). Aquest és un esdeveniment històric pel rem català, ja que no hi ha tradició de navegar amb batels. Dia rere dia continuem treballant perquè a poc a poc es vagi convertint un habitual a les competicions catalanes.

A més a més, darrerament s’han recuperat categories que feia anys que al club no existien, com ara el Veterà Masculí, una de les categories més guardonades als Campionats d’Espanya de Llaüt a la història recent del club amb dues medalles de plata consecutives als campionats de Cartagena, el 2020, després del confinament de la Covid-19, i Dénia, el 2021. I el recentment creat Veterà Femení, aquest nou equip va debutar per primera vegada en el Campionat de Catalunya de Batel al Canal Olímpic de Castelldefels.

Actualment, el Rem Badalona segueix treballant en noves modalitats, com ara el banc mòbil. Un dels projectes a llarg termini del club que ja comença a ser una realitat, com amb l’emergent modalitat del Rem de Mar, en la qual hi va haver representació del club en el Campionat de Catalunya de 2021 a Tarragona amb una medalla de plata a la categoria Màsters Femení.

A dia d’avui el club segueix treballant en la formació de vogadors i vogadores per potenciar l’esport català i el rem badaloní i per seguir sent un referent en el món del banc fix, tant a Catalunya com a tot el mediterrani.

Fotografies: Arxiu CRB.