Club de Rem Badalona

La nostra ciutat

Badalona és una ciutat i municipi de la comarca del Barcelonès. El seu terme està situat entre la serralada de Marina i la costa marítima, a la riba esquerra del riu Besòs, just al costat de les localitats de Santa Coloma de Gramenet i sant Adrià de Besòs. Limita també amb les poblacions de Tiana i Montgat, de la comarca del Maresme, i alguns municipis dels dos vallesos. Forma part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i és el municipi més gran i poblat de la regió anomenada Barcelonès Nord. Segons les últimes dades de cens, hi viuen aproximadament uns 220.000 habitants, que la converteixen en la quarta ciutat de Catalunya en població.

Sobre la ciutat, se’n sap que data d’abans de l’any 100 a.C. quan els romans van ocupar la població, rebent el nom de Baetulo, del qual deriva el topònim actual. També s’hi van trobar construccions de poblats ibèrics. La caiguda de l’Imperi va convertir la ciutat en un poble pesquer durant segles, però, a partir del segle XVIII i XIX amb l’arribada del ferrocarril i la industrialització, la població va créixer exponencialment en molt poc temps per la seva proximitat amb Barcelona. L’augment de població viuria un altre increment important a la segona meitat del segle XX a causa de les grans onades migratòries de la resta d’Espanya, que van generar un urbanisme caòtic al voltant de la perifèria.

Tradicionalment, Badalona ha tingut sempre una forta indústria pesquera, encara que aquesta ha anat minvant progressivament a causa dels avenços industrials. Avui dia, bona part de la població el terme municipal es dedica als serveis. La ciutat disposa de diversos carrers i centres comercials, centres cívics, així com de diversos mercats municipals als diferents barris. També ofereix diferents recursos tant en l’àmbit educatiu com sanitari, amb la presència de centres com l’Escola d’Art Pau Gargallo o l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

Rambla_Badalona_Didier Descouens

Rambla de Badalona.

Costa_Platja_Badalona_Baetulonense

Vista de la ciutat des de la costa.

Passeig Marítim_Badalona_Ajuntament Badalona

Nou Passeig Marítim de Badalona.

Culturalment, Badalona compta amb un museu municipal, tres teatres i diverses biblioteques. Celebra dues festes majors en honor dels seus dos patrons: Anastasi de Lleida (11 de maig) i Assumpció de Maria (15 d’agost). Les més populars són les Festes de Maig, sent l’acte central de la festa la Cremada del Dimoni, la nit del deu de maig. L’altra festa major, la tradicional, és la Mare de Déu d’Agost, que va en detriment a causa de ser època estival.

Socialment, Badalona és una ciutat activa amb diverses entitats veïnals, culturals i esportives. En esports, probablement, el més popular sigui el bàsquet, màxim exponent del qual és el Club Joventut Badalona, però també té clubs i equips d’altres esports com el futbol, el futbol americà amb els Dracs, el tennis de taula amb el CTT Badalona, i amb cada vegada més presencia entre la població, el rem, representat pels tres clubs de la ciutat: el C. N. Bétulo, el C. N. Badalona i el Club de rem Badalona.

A la pàgina web de l’Ajuntament de Badalona es pot trobar molta més informació sobre la ciutat i com aquesta ha anat evolucionant fins a convertir-se en un punt turístic interessant gràcies a la seva connexió amb Barcelona, la capital, però també per les seves platges, el seu nucli antic o el seu port esportiu i pesquer (Marina Badalona).

Pàgina web de l’Ajuntament de Badalona.

Pàgina web del Port de Badalona (Marina Badalona).

Fotografies (per ordre d’aparició): Dani Querol (portada), Didier Descouens, Baetulonense i Ajuntament de Badalona.